Borgstellingskrediet MKB

Kredietmogelijkheden MKB onvoldoende benut!

 

Er is gedurende het eerste half jaar van 2012 door het MKB maar liefst 40% minder gebruik gemaakt van het borgstellingskrediet (BMKB) dan gedurende dezelfde periode van het jaar daarvoor. Is er minder behoefte aan financiële middelen of zijn er andere redenen voor deze daling?

Borgstellingskrediet MKB

Een borgstellingskrediet wordt door de overheid verstrekt aan MKB ondernemingen die bij een bank een lening willen afsluiten, maar onvoldoende zekerheden hebben om als onderpand te dienen. Doordat de overheid garant staat voor een deel van de lening zullen banken eerder bereid zijn om een lening te verstrekken. Gedurende de eerste helft van 2011 stond de overheid op grond van deze regeling nog garant voor 478 miljoen euro; voor dezelfde periode in 2012 is dat gedaald tot 286 miljoen.

Waarom dit krediet onvoldoende wordt benut

Er zijn drie redenen waarom er dit jaar veel minder gebruik gemaakt is van het borgstellingkrediet. De eerste is de economische crisis, waardoor er minder geïnvesteerd wordt. Vooral de kleinere bedrijven stellen investeringen uit. Een andere belangrijk reden is de verminderde bereidheid van banken om risico te lopen. Tenslotte is de onbekendheid met de regeling een belangrijke reden waarom de mogelijkheden van dit fonds onvoldoende benut worden.

Wat heeft een borgstellingskrediet u te bieden

Een borgstellingskrediet kan voor veel meer doeleinden worden toegepast dan veel MKB ondernemers zich realiseren. Zo denken veel ondernemers én hun adviseurs dat vervanging van bestaande financieringen niet voor een borgstellingskrediet in aanmerking te komen. Wat zij niet weten is dat dit wel mogelijk is als men van bank verandert.
Daarnaast zijn er nog steeds interessante garantiestellingen mogelijk in een situatie van bedrijfsovername. Daarover kan ik u vanuit JBMM adviseren.

John Boersma, oktober 2012


© 2023 JBMM