Bedrijfsopvolging

Zoek deskundige hulp bij dit lastige proces!

U heeft een prachtig bedrijf en wilt dat graag op een goede manier aan uw eventuele opvolger overdragen. Dan komt direct al het eerste probleem om de hoek kijken, want wie wordt uw opvolger? Blijft het bedrijf binnen de familie of zoekt u een kandidaat van buitenaf? En hoe weet u of de beoogde kandidaat geschikt is?

Bedrijfsopvolging is meer dan het vinden van een geschikte opvolger

Naast het vinden van een geschikte opvolger, moet u natuurlijk ook weten voor welk bedrag u uw bedrijf kunt overdoen. Maar wat is uw bedrijf eigenlijk waard? Kijkt u dan alleen naar de boekwaarde of houdt u ook rekening met de markt en de potentie van uw bedrijf? En wat regelt u met de kinderen die niet bij de bedrijfsopvolging betrokken zijn?

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces

Bij bedrijfsopvolging spelen naast cijfers ook emoties een belangrijke rol. Het gaat immers om uw eigen bedrijf, waar u jaren met veel passie en inzet voor gewerkt heeft. Dan is het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de manier waarop de opvolging wordt geregeld. Zeker wanneer een zoon of dochter het bedrijf gaat overnemen.

Bedrijfsopvolging vraagt om deskundige begeleiding

Kortom, bedrijfsopvolging is een complex proces, waarbij deskundige begeleiding geen overbodige luxe is. Maar wie kan u daarbij helpen?

  • Uw accountant?  Die weet alles over uw financiën, maar helpt hij of zij u ook met het zoeken naar de juiste kandidaten, het onderhandelen over de prijs en het vastleggen van de voorwaarden?
  • Uw bank? Aan financiële kennis geen gebrek, maar weten zij wel genoeg over de markt waar u opereert en de eigenschappen waarover uw opvolger dient te beschikken?
  • Een bedrijfsadviseur? Onderzoek heeft uitgewezen dat u het meest heeft aan een deskundige bedrijfsadviseur, omdat die op alle fronten kennis van zaken heeft. Het probleem is alleen dat met name de bedrijfsadviseurs van grote kantoren niet altijd genegen zijn om kleine bedrijven en individuen ook van dienst te zijn.

JBMM voor één op één bedrijfsopvolging

Bij JBMM weten we hoe belangrijk het is om een ondernemer stap voor stap te begeleiden bij het proces van bedrijfsopvolging. Wij helpen u niet alleen met het selecteren van uw opvolger, maar ook met het bepalen van de waarde van uw bedrijf, het onderhandelen over de voorwaarden, het opstellen van een contract en de uitvoering. Samen met u doorlopen wij dit gehele traject, zodat u na afloop met een goed gevoel de deur van uw bedrijf definitief achter u kunt sluiten.


© 2023 JBMM